driverbg.net | bgdrivers.net
ON THE ROAD ... !
СТРАНИЦАТА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ШОФЬОРИ
| Начало | Всички теми | Търсене | Нова тема | Вход
<< Обратно в темите
 
 
ТЕМА

Внимавайте с думите !!!
11.12.2022 14:00
Всеки има ум, но не всеки има мъдрост.
Умният човек разполага с набор от определени умения, има способност да разрешава логически задачи, да прави причинно-следствени връзки, да се концентрира, да помни.
Мъдрият човек е живял определен брой години и е натрупал своя житейски опит. Той може да мисли извън рамките, да надгражда знанията си и да бъде съобразителен, тактичен, предвидлив. Мъдростта не е приложима при децата, защото те нямат съответния опит.
Стар чероки разказвал на своя внук за борбата, която се води във всеки един от нас.
И рекъл на момчето, че в душите ни се борят два вълка. Единият е зъл, той е гневът, завистта, недоволството, отрицанието, алчността, надменността, самосъжалението, чувството за малоценност или пък за превъзходство, лъжата, фалшивата гордост и егоцентризмът. Другият е добър – той е радостта, мирът, любовта, надеждата, спокойствието, скромността, добротата, благосклонността, взаимността, щедростта, искреността, състраданието и вярата. Внукът се замислил за момент и след това попитал дядо си:
- И кой вълк побеждава?
- Този, когото нахраниш – отговорил старият чероки.
Един човек корабокруширал на необитаем остров. Бил единственият оцелял и постоянно се молел на Бог да го спаси. Всеки ден гледал с надежда към хоризонта, очаквайки да види спасителен кораб.
След като се е изтощил напълно, решил да си построи колиба от дъските, останали след корабокрушението. И един ден, завръщайки се в колибата си след като бил тръгнал да търси храна, видял, че тя е погълната от пламъци и димът се издигал високо в небето.
Най -лошото било, че заедно с хижата, изгорели и всичките му вещи. Останал без нищо, човекът вече не можел да сдържа отчаянието и гнева си. Той се обърнал към Бог:
– Боже, как можа да ми причиниш това?
Но на следващата сутрин изненадващо бил събуден от свирката на голям кораб. Той бил акостирал до острова, за да го спаси.
– Как разбрахте, че съм тук? – попитал човекът моряците.
„Видяхме сигнал с дим“, отговорили му те.
Веднъж отишъл един човек при един мъдрец и му казал:
- Ще ти разкажа нещо, което току-що научих за един твой приятел.
- Почакай! - спрял го той. - Преди да чуя каквото и да било, искам да направим една проверка. Нека най-напред претеглим това, което имаш да ми кажеш, на три везни.
- Какви са тези везни? – учудил се човекът.
- Тъй като този, за когото ще говорим, не присъства тук, трябва добре да претеглиш това, което възнамеряваш да кажеш. Първата е везната на Истината. Сега помисли и ми кажи, сигурен ли си дали това, което ще кажеш за моя приятел е вярно?
- Ами, всъщност, не съвсем... чух хората да говорят.
- Така. Значи не знаеш дали е истина. Нека сега го сложим на втората везна – хубаво ли е това, което си чул за моя приятел?
- Не, не е. Даже е лошо.
- Добре, разбрах. Досега стана ясно, че се каниш да ми кажеш нещо за мой приятел, което не е хубаво и не е сигурно дали е така. Остава още една везна. Аз ще имам ли някаква полза от това, което ще науча?
- Ами... не знам... май не. – измънкал човекът.
- Е, значи след като предварително претеглихме твоя разказ, везните показаха, че ти възнамеряваш да ми разкажеш нещо за мой приятел, което не е добро, не е истина и не полезно за мен. В такива случаи, по-добре недей да говориш.
И винаги помни трите везни – добре е да претегляш всяка своя дума, преди да си отвориш устата по адрес на друг човек.
Ивайло Стефанов

КОЙ СИ ТИ ? Щом ТРЯБВА да се събуждате по едно и с...
16.12.2022 22:04
КОЙ СИ ТИ ?
Щом ТРЯБВА да се събуждате по едно и също време ВСЕКИ ден, живеете в реалност, която не ви харесва и бленувате за по-добър живот, вероятно сте нечий роб. Когато сте миролюбив човек а сте принудени да плащате за каузи, които дълбоко Ви отвращават, когато Ви КАРАТ да плащате за войни, водени от и във ВАШЕ име, Вие сте роб. Когато Ви ПРИНУЖДАВАТ да попълвате парични фондове, които служат за финансиране на разни корпорации, фалирали институции и банки, а в същото време ЕДВА свързвате двата края, определено сте ЕДИН от робите. Налагат ли ви да спазвате закони, които НЕ се отнасят за господарите Ви а САМО за Вас и другите от „низшето съсловие“, значи сте роб. Когато виждате как „господарите“ МОГАТ да правят безнаказано, каквото си ИСКАТ, очевидно Вие сте роб на една НЕСПРАВЕДЛИВА робска система. Когато са ви вменили и втълпили, че управлението на тълпата е по-добро от индивидуалната свобода и ВЯРВАТЕ, че управлението на мнозинството е за предпочитане пред свободната воля, най-вероятно сте неосъзнат роб. Когато сте научени да заклеймявате вярата на другите, да МРАЗИТЕ различните вярвания и религии, това означава, че умът Ви е изцяло ОКОВАН с робски вериги от вашите господари. Когато ви заставят да носите униформа и ви учат да наранявате в името на системата на господарите, значи сте роб. Когато господарите ви налагат дрес код и Ви ЗАДЪЛЖАВАТ да се обличате според ЧУЖДИ предпочитания, Вие сте клоун в някакво робско шоу, в което сте ГОТОВИ на ВСИЧКО, за да впечатлите другите срещу ежедневната си ДАЖБА хляб.
Когато сте готови от страх, сляпо да вярвате на своите сатрапи, дори това да убива вас и децата Ви, Вие сте роби...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ивайло Стефанов

    Остави своето мнение по темата ...    
| Начало | Регистрация | Общи условия | Правила за личните данни | За контакти и оплаквания | ©  Speditor.NET 2005-2024